2014-12-01: Muharrem Erbey mottar Svenska PEN:s Tucholskypris

18 april, 2017

Av Advokater utan Gränser

Lördagen den 15 november 2014 delades årets Tucholskypris ut i Stockholm av Svenska PEN. Tucholskypriset instiftades år 1985 och tilldelas författare eller publicister som är förföljda, hotade eller befinner sig i landsflykt. Årets pris gick till författaren och människorättsadvokaten Muharrem Erbey.

Som redogjorts för tidigare har Muharrem Erbey under en lång tid arbetat för att erbjuda olika utsatta grupper i Turkiet juridisk hjälp. Han har även företrätt ett stort antal individer framför nationella och internationella domstolar genom sin ideella organisation HRA. Advokater utan Gränser har även under många år samarbetat med Muharrem Erbey och HRA i Turkiet. Muharrem Erbeys arbete har samtidigt fått till följd att han har suttit frihetsberövad i mer än 4 år i Turkiet på tvivelaktiga grunder. I april i år frisläpptes Muharrem Erbey, något som Advokater utan Gränser även välkomnade i samband med frisläppandet.

Ett flertal ledamöter ur Advokater utan Gränsers styrelse närvarade vid prisceremonin den 15 november i Stockholm. Möjlighet gavs även för närvarande ledamöter att träffa Muharrem Erbey och framföra organisationens gratulationer. Diskussioner fördes även om ett fortsatt aktivt samarbete mellan Advokater utan Gränser och HRA.

Klicka här för ytterligare info.

Föregående Visa alla Nästa